Akon
Akon

Artist description

Aliaune Damala Bouga Time Puru Nacka Lu Lu Lu Badara Akon Thiam (Dakar, Senegal, 16 april 1977), beter bekend onder zijn artiestennaam Akon, is een Amerikaans en een Senegalese artiest. Verkort is zijn naam Aliaune Thiam. Hij is ook producer en songwriter. Hij is oprichter van Konvict Muzik en Kon Live Distribution. Zijn tweede album, Konvicted, kreeg een Grammy Award-nominatie voor de single "Smack That".

Akon groeide op in Senegal, voordat hij met zijn hele familie naar New Jersey verhuisde. Zijn vader is jazzpercussionist Mor Thiam. Akon ontdekte hier hiphop en kwam in aanraking met de misdaad. Hij bracht een tijdje in de cel door, waar hij zijn muzikale ideeën ontwikkelde. Na zijn vrijlating begon hij te schrijven en op te nemen in zijn eigen thuisstudio. De opgenomen bandjes kwamen terecht bij SRC/Universal, waarna uiteindelijk Akons debuutalbum Trouble uitkwam in juni 2004. Een andere megahit is Keep On Calling.

Akon scoort in Nederland de ene hit na de ander. Op het nummer Ghetto Remix zong hij samen met de Nederlandse rappers Ali B, Yes-R. Ook al werd het geen hit in Amerika, het werd er wel één in Nederland. Ze vertellen over de Getto en hoeveel kinderen daar opgroeien en niet beter weten dan overleven van diefstal.

In 2008 werkt Akon samen met andere artiesten aan het album Thriller 25, naar aanleiding van de vijfentwintigjarige verjaardag van het originele album Thriller van Michael Jackson uit 1982. Akon is op het album te horen in het nummer Wanna Be Startin' Somethin' 2008.