Frenna

Frenna
Frenna

Artist description

Zanger, rapper, event organisator en labelbaas Frenna behoort tot de top van de Nederlandse scene en heeft in zijn relatief korte muzikale carrière al veel mijlpalen aangetikt. De geboren Haagse rapper brak als onderdeel van de rapformatie SFB (Strictly Family Business) in 2014 definitief door. Tegenwoordig is Francis Junior Edusei, zoals hij eigenlijk heet, met meer dan twee miljoen Spotify luisteraars per maand ook als soloartiest zeer succesvol.

Frenna scoorde meerdere nummer-1 hits en wist met zowel zijn derde album ‘Francis’ als vierde soloalbum ‘’t Album Onderweg Naar ‘Het Album’’ in korte tijd de platina status te behalen. Met ‘Francis’ wist de topartiest de meest begeerde muziekprijs binnen te slepen, namelijk een Edison Pop Award. Ook verbrak Frenna in 2018, samen met collega artiest Lil’ Kleine, het tot dan toe gevestigde Spotify-record voor meeste streams in vierentwintig uur met de single ‘Verleden Tijd’. Het nummer stond zes weken op nummer één in de Nederlandse hitlijsten. Eind 2019 zette hij een nieuw record op zijn naam: zijn muziek werd toen al meer dan 325 miljoen keer beluisterd en deze mijlpaal leverde hem de status als meest gestreamde Nederlandse Spotify artiest op.

Bovendien is Frenna als event organisator het brein achter verschillende succesvolle evenementen. Zo organiseerde hij in de zomer van 2019 het uitverkochte 777 Fest in Eindhoven, dat in totaal 7.000 bezoekers trok. Tevens was hij de eerste artiest die met zijn eigen urban concept ‘Meisjes Blijven Meisjes’ de AFAS Live uitverkocht tijdens ADE (Amsterdam Dance Event) 2019.

Naast zijn succes in Nederland, verbreedt Frenna zijn horizon en streeft hij naar internationaal succes. Zijn vijfde solo album ‘Highest’ is de eerste officiële stap in deze richting. Dit tweetalige album bevat namelijk zijn allereerste solonummer volledig in het Engels genaamd ‘Come Thru’ en verder zowel Nederlandstalige nummers, als internationale features met onder andere de Nigeriaanse ster zangeres Yemi Alade, de Londense rapper Young Adz van D-Block Europe, en King Promise. Om de release van ‘Highest’ te vieren heeft Frenna een album luistersessie gehost in een 777-privéjet.

In het eerste kwartaal van 2022 lanceerde Frenna samen met Havana Club de campagne 'A Toast To The Culture', waarin het belang van samen creëren en het ondersteunen van opkomend talent werd benadrukt. Ook lanceerden zij gezamenlijk een unieke limited edition fles, ontworpen in samenwerking met de next generation creatives om deze een podium te bieden. Om de collaboratie te vieren, bracht Frenna een gloednieuwe track en bijbehorende videoclip genaamd 'Waistline' uit.

Frenna bewees daarnaast dat hij zijn internationale ambities serieus neemt, door in 2022 te featuren op drie langverwachte hitsingles: 'Bigger Than Life' met de Britse ster Headie One, en twee gevierde Franse artiesten, waaronder 'OK' met Bramsitoo op NBA-speler Kawi Leonard's project Culture Jam vol.1, en ‘9/11’ met Franglish. Naast het uitbrengen van deze mega releases zag de tweede editie van Frenna's festival 7Fest een zeer succesvolle comeback in Den Haag en verkocht met 20.000 tickets uit.

De successen van Frenna blijven zich voortzetten. Hij werd persoonlijk door de hoofdredacteur van de Nederlandse Vogue gevraagd om een 14 pagina's tellende editorial shoot én interview te doen voor het jaarlijkse September Issue van het gerespecteerde magazine. To top it off, gaf hij ook nog een exclusief optreden op de release party van het modeblad in Amsterdam. Begin oktober vond voor het eerst in Nederland het welbekende concept van Red Bull, de ‘Soundclash’ plaats. Dit resulteerde in een battle waarin Frenna en concullega, Ronnie Flex, op een ongekend muzikaal niveau de strijd met elkaar aan gingen. Uiteindelijk wist Frenna met zijn band ook deze winst mee naar huis te nemen.

Los van sterke (inter)nationale features en de campagnesong voor Havana Club, heeft Frenna in 2022 geen eigen muziek uitgebracht. Tóch weet hij consistent op het allerhoogste niveau te blijven presteren: hij bemachtigde niet alleen opnieuw een positie in de Spotify Top 10 Meest Gestreamde Artiesten in Nederland – alle releases van Frenna zijn bij elkaar opgeteld inmiddels goed voor meer dan 2 miljard streams wereldwijd.

Als klap op de vuurpijl verkocht Frenna met SFB maar liefst twee keer de AFAS Live Amsterdam uit in slechts tien minuten tijd. Dit is een uitzonderlijke prestatie, zeker gezien het feit dat de rapformatie op dat moment al meer dan twee jaar niet meer gezamenlijk muziek had uitgebracht. Vlak hierna volgde dan ook de langverwachte plaat ‘Reset The Levels IV’. SFB heeft hiermee een oud tijdperk afgesloten om weer aan een nieuwe te beginnen. Dit deden ze met hun grootse indoor show ooit in de Ziggo Dome Amsterdam eind december.

Het is ongetwijfeld dat Frenna zijn carrière in 2023 in een stijgende lijn zal blijven ontwikkelen en zijn grenzen blijft verleggen als de ambitieuze artiest en ondernemer die hij is.