Kraantje Pappie

Kraantje Pappie
Kraantje Pappie

Artist description

2012 was het jaar waarin Kraantje Pappie in Nederland en België doorbrak met zijn debuutalbum “Crane”. Zijn eerste mixtape verscheen vier jaar eerder, de “Clubvoer Mixtape”, met een uitverkochte release-party in Simplon in zijn woonplaats Groningen. Een jaar later, in 2009, was hij getekend bij het hiphoplabel Noah’s Ark waarop zijn tweede EP “Boulimia” verscheen. Deze had alweer een uitverkochte release-party in Simplon. Daarna ging het hard: de ongekroonde koning uit Groningen behaalde de finale van de Grote Prijs van Nederland en dropte een 101Barz-sessie, die met meer dan 2,1 miljoen views inmiddels een klassieke status heeft bereikt.

“Crane” is geproduceerd door het wereldberoemde producerscollectief uit Groningen: Noisia. De hitsingle “Waar is Kraan?” is inmiddels meer dan 5,5 miljoen keer bekeken op Youtube, en is in Nederland en België op alle muziekzenders in hoge rotatie gedraaid. Vlak daarna bracht hij zijn tweede single uit om na de zomer alweer met een nieuwe plaat te komen: “De Semi-bekend EP” (wederom geproduceerd door Noisia). Daarvan zijn inmiddels twee singles verschenen: het titelnummer en “G.O.S.H (Goud Over Shirt Heen)”.

Maar het beste komt Kraan tot zijn recht in de live-shows, waarvan hij er alleen al vorig jaar 187 heeft gedaan. Niet alleen Nederland & België zette hij samen met zijn DJ Nitty Wow en backup mc Fiddox op zijn kop, ook Lloret de Mar en Sunny Beach (Bulgarije) moesten er aan het geloven, waar hij was voor de Zomertour van Beachmasters. Andere hoogtepunten van het afgelopen jaar waren: Tomorrowland, Hiphop Kemp, Rock Werchter, Paaspop en Lowlands (door 3voor12 beloond met een 8). Nauwelijks van de zomer bekomen stond alweer de volgende tour op het programma: “De Semi-bekend Tour” die hem, met FATA en Roberto Tan als support-acts, door heel Nederland en België bracht.

Heb je Kraan nog nooit live gezien, dan ken je hem van radio en tv, waar hij onder meer vaste gast is bij Giel Beelen om “De Week in Rap en Roer” te doen; of in België waar hij met regelmaat te zien is bij JimTV en te gast was in “De Klas van Frieda”.

Kraantje staat ook dit jaar weer op vele festivals staat en deed een zomertour door Spanje, Italië, Portugal en Bulgarije terwijl hij ondertussen met Noisia aan zijn tweede album werkte.