50 Cent

50 Cent
50 Cent

Informatie over de artiest

50 Cent is het pseudoniem van de Amerikaanse hiphopartiest Curtis James Jackson III (Queens, 6 juli 1975). 50 Cent is bekend geworden vanwege zijn albums Get Rich Or Die Tryin' en The Massacre. Hij kreeg multi-platina succes met beide albums en verkocht wereldwijd meer dan 20 miljoen cd's en 40 miljoen singles. Zijn derde album Curtis was minder succesvol en verkocht ongeveer 1.5 miljoen platen wereldwijd.

50 Cent werd geboren op 6 juli 1975 onder de naam Curtis James Roberts. Zijn moeder werd vermoord toen hij 8 jaar was. Curtis verhuisde daarna naar zijn grootouders, die zich over hem ontfermden. Curtis wou in zijn jeugd een professionele bokser worden.

Als 12-jarig jongetje begon hij al in te breken en hij verkocht crack op straat. Ondertussen werkte 50 Cent ook aan zijn rapvaardigheiden.
Door de geboorte van zijn zoon werden de ogen geopend van 50 Cent. Hij zag in dat er wel toekomst zat in een carrière als rapper en niet in een carrière als drugsbaron. Hij tekende een contract bij JMJ, het platenlabel van Run DMC's Jam Master Jay. Van hem leerde 50 Cent zijn rapsongs structuur te geven en te verbeteren. Ook leerde Jam Master Jay hem door te zetten ondanks de vele tegenslagen die hij nog zou tegenkomen. Zijn leermeester geloofde er heilig in dat 50 Cent een grote ster zou worden.

Zijn eerste echte single was "How To Rob", één van die 36 nummers. Hierin rapt 50 Cent op een komische manier op welke manier bekende rappers als Jay-Z, Big Bun, Sticky Fingaz en Ghostface Killah beroofd konden worden. Zijn fans en platenmaatschappij konden er om lachen, maar de collega-rappers in kwestie absoluut niet. Voordat zijn carrière goed en wel was begonnen had 50 al vijanden gemaakt in de hiphop-wereld.


In april 2000 leek het allemaal over en voorbij voor 50 Cent. Hij werd door zijn vroegere drugs-collega's bij het verlaten van het huis van zijn oma onder vuur genomen vanuit een auto. 50 werd geraakt door in totaal 9 kogels. 50 Cent overleefde de moordaanslag. Het kostte hem wel maanden om te herstellen. In die periode besloot zijn label Columbia alle banden met 50 Cent te verbreken. Hij herinnerde zich de woorden van zijn leermeester Jam Master Jay en in plaats van bij de pakken neer te zitten, besloot hij zelf nummers te gaan opnemen.

In een radio-interview zei Eminem dat zijn favoriete rapper 50 Cent was. 50 geloofde in eerste instantie zijn oren niet, maar toen niet lang daarna Eminem en Dr. Dre voor zijn deur stonden met een contract, tekende hij meteen. Ook zijn groep G-Unit vond onderdak bij Dr. Dre en Eminem. Eminem gebruitke de single "Wanksta" op de soundtrack van zijn felm 8 mile.
Met de hulp van Dr. Dre en Eminem maakte 50 Cent daarna zijn debuutalbum Get Rich Or Die Tryin', dat begin 2003 uitkwam. Het album was een internationaal succes met wereldwijde verkoopcijfers van 11 miljoen platen, en 7 miljoen in de VS alleen. Met name de single "In Da Club" werd een internationale hit en haalde de eerste positie in veel hitlijsten.

Na het succes van Get Rich Or Die Tryin' werd 50 Cent beloond met zijn eigen label, G-Unit Records.

In 2005 kwam het tweede album van 50 Cent uit, The Massacre. Het album verkocht meer dan een miljoen platen in de eerste vier dagen, verkocht in totaal 5 miljoen platen in de VS en 10 miljoen wereldwijd. Met name de single "Candy Shop" scoorde goed in de hitlijsten.

Eind 2005 kwam de film Get Rich Or Die Tryin' , een autobiografische film waarin 50 Cent zelf de hoofdrol speelt. De film is een geromantiseerde versie van het verhaal van 50's leven.

Tussen 2005 en 2006 liet hij zijn eigen computerspel maken, 50 Cent: Bulletproof.