James Morrison

James Morrison
James Morrison

Informatie over de artiest

Op 13-jarige leeftijd begon Morrison gitaar te spelen nadat zijn oom hem had laten zien hoe je een bluesriff speelt. Nadat hij jaren nummers van andere artiesten speelde, begon Morrison uiteindelijk zelf liedjes te schrijven. In 2005 tekende hij een platencontract bij Polydor en trad hij als support-act op tijdens een tour van zangeres Corinne Bailey Rae. You Give Me Something werd als eerste single uitgebracht op 16 juli 2006 in Engeland en behaalde de vijfde plaats in de hitlijsten.

Morrisons debuutalbum Undiscovered verscheen op 31 juli en wist 1 week na de release nieuw binnen te komen op de eerste plaats van de Britse albumhitlijsten. In Nederland lag de single You Give Me Something vanaf 1 september in de winkels. Wegens veel airplay op radio en televisie groeide het nummer ook in Nederland uit tot een groot succes, met een tweede plek als hoogste positie in de hitlijsten. Voor promotie zou de zanger optreden tijdens de TMF Awards op 13 oktober in de Heineken Music Hall, Amsterdam. Hij moest uiteindelijk verstek laten gaan wegens ziekte. Wel gaf hij op 20 november 2006 een concert in de Melkweg, Amsterdam. Het concert was binnen enkele dagen al uitverkocht. In diezelfde periode verscheen Morrisons tweede single Wonderful World. Zowel in Engeland als in Nederland bereikte het nummer de achtste plaats in de charts. 8 februari gaf Morrison voor de tweede maal een optreden in Nederland, in de Heineken Music Hall, Amsterdam. De derde single van het album werd The Pieces Don't Fit Anymore. Zowel dit nummer als de vierde single Undiscovered werden geen grote hits in zowel Engeland en Nederland. Op 27 juni 2007 gaf Morrison een concert in de Westergasfabriek te Amsterdam. In diezelfde periode nam Morrison voor You Give Me Something een geheel nieuwe videoclip op, ter ere van de Amerikaanse release van de single. Het album zal vanaf maart in de Amerika te koop zijn. Hoewel de single geen notering behaalde in de Billboard hitlijsten, behaalde het album wel de 24ste plaats.

Morrisons nieuwe studioalbum met de naam Songs for You, Truths for Me is uitgebracht op 29 september 2008. De eerste single, You Make It Real, verscheen op 22 september 2008. Als tweede single verschijnt Broken Strings, een duet met Nelly Furtado.Morrison kreeg in 2008 met zijn vriendin een dochter. Het duet werd Morrisons grootste hit in de Nederlandse Top 40. Op 14 januari 2009 gaf Morrison opnieuw een concert in de Heineken Music Hall ter promotie van zijn nieuwe album. De derde single, Please Don't Stop the Rain, stond in de top 40. Op 18 oktober 2009 stond Morrison in een uitverkocht Paradiso.

In 2010 maakte Morrison bekent dat hij aan het werken was aan zijn derde studioalbum. In juni 2010 interview vertelde hij dat hij teveel ballads had gezongen. Hij wilde iets dieper gaan met z’n teksten. Hij vond dat hij nog niet genoeg zelfvertrouwen had, om het helemaal alleen te schrijven, maar dat het wel zijn doel is. Hij bleef zichzelf maar overtuigen dat hij niet goed genoeg was en dat er genoeg goede zangers waren, maar dat het schrijven van de nummers het verschil maakt. Hij hoorde op een gegeven moment vaak andere mensen zeggen dat ze een soort James Morrison refreintje wilde, maar dat vond hij verschrikkelijk. Daarom is hij bij dit album helemaal van voor af aan begonnen en heeft hij net gedaan of dit zijn eerste album is. en I just keep convincing myself that I'm not good enough. Morrison heeft gewerkt met Kara Dioguardi en Toby Gad voor dit album. James kondigde aan dat een van de liedjes van het album The Awakening zou heten. Hij wilde schrijven over zijn soort van ontwaking. In mei vertelde hij op zijn Facebookpagina dat hij bijna klaar was met het album en dat het snel uit zou worden gebracht. 11 juli vertelde hij op Twitter dat hij zijn nieuwe album The Awakening zou gaan heten en uitgebracht zou worden op 26 september 2010. The eerste single was: I wont’t let you go. The tracklisting heeft ook een nummer (duet met Jessie J) dat heet Up. Het nummer “In my dreams” heeft hij geschreven n.a.v. het overlijden van zijn vader. Die leed aan een alcoholverslaving en depressiviteit.