STAVAST

STAVAST
STAVAST

Informatie over de artiest

Ik was er klaar mee. Maar het was niet klaar met mij” zegt Marco Roelofs, de voormalige frontman van Heideroosjes. Dus begon hij vorig jaar een nieuwe band, STAVAST. Op 10 maart 2017 verschijnt het debuutalbum bij V2 Records.

Om dat album te kunnen maken haalde STAVAST ruim 14.000 euro op door crowdfunding. “Fantastisch dat bijna 230 mensen het album al wilden aanschaffen zonder dat ze één noot gehoord hadden. Dat vertrouwen voelt goed”.

In 2012 verliet Marco Roelofs met zijn band Heideroosjes de muzikale arena. Terugkijkend op 10 albums, een Edison onderscheiding en bijna 1500 shows door Europa, VS, Japan en Zuid Afrika. “Vanaf mijn 16e had ik met dezelfde vier mannen in een busje gezeten. 23 jaar lang. Het was mooi geweest”.

Roelofs sloot het Heideroosjes hoofdstuk af met een boek getiteld ‘KAAL’ dat lovende recensies ontving. En na een uitverkochte afscheidstournee zocht Marco het theater op. Hij studeerde Kleinkunst en maakte twee avondvullende soloprogramma’s die hij 140 keer speelde. Ondertussen vocht hij zichzelf uit het zwarte gat. “Alle clichés zijn waar. Muzikant zijn is topsport. Als je met zoveel intensiteit meer dan de helft van je leven in dienst van één ding hebt gesteld dan schakel je niet meteen door. Drank, drugs, depressie; het bleken mijn nieuwe fans”.

De teksten die Roelofs in die periode schreef vormen de basis voor het debuutalbum van STAVAST. Samen met gitarist Robin Baard (I Against I) –die hij kende uit de Heideroosjes tijd- smeedde Roelofs een set songs. De live-band bevat jonge veteranen als Ingo Jetten (Major Tom, Lesoir), Kai Liebrand (Projekt Rakija) en Nik Reitsma (No Turning Back).

De 11 Nederlandstalige rocksongs op het debuutalbum zijn tekstueel geëngageerd. Want dat blijft ook na meer dan 150 geschreven liedjes onveranderd; “De chaos van alledag biedt nog altijd voldoende inspiratie” Rock met een ruw randje dus. Al waart de punkrock nog altijd rond. “Zeker. Toch gaat STAVAST dieper. Het is meer gelaagd. Ik ben ouder, wijzer maar ik heb nog steeds wat te melden”.