Tavares

Tavares
Tavares

Biografie

De vader van Arthur "Pooch", Antone "Chubby", Feliciano "Butch" en Perry Lee "Tiny" Tavares was een buitengewoon getalenteerd muzikant met een passie voor Wes Montgomery en Jimmy McGriff. Hij speelde in Tavares’ thuisbasis New Bedford, Massachusetts gitaar en zong in kleine clubs.

De oudste broer John wekte de interesse bij zijn jongere broertjes door de strakke, vloeibare R&B zang in harmony groepen te laten horen. Het was John’s idee om in 1962 een groep te gaan vormen (The Del Rios) met Ralph, Pooch en Chubby. Toen John uitviel kwam Butch erbij en toen Pooch een kleine operatie onderging verving Tiny hem. Pooch kwam terug in de groep maar kon Tiny niet verplichten de groep te verlaten en dus werd het quartet een quintet. Ook veranderde ze hun naam in Chubby en de Turnpikes en later naar The Turnpikes.

In 1971 hadden ze een 9 weekse tour met Lola Falana in Italië. De italianen hadden moeite met de Turnpikes, dus namen de broers hun familienaam aan en werden vervolgens zo bekend in de rest van Europa, Tavares was geboren. Na de tour keerden ze terug naar de Verenigde Staten en traden ze in diverse clubs in New England op en werden ze gecontracteerd door Capitol Records in 1973. Het debuut album Check it out volgde begin 1974.

De titeltrack Slow Jam single reikte tot #5 in de R&B billboard charts in de zomer van 1973. De daarop volgende single, de ballad That's The Sound That Lonely Makes, reikte tot #10 begin 1974. Check It Out werd gevolgd door Hard Core Poetry in de zomer van 1974 gesteund door het songwriting/production duo Dennis Lambert & Brian Potter (the Four Tops' Aint No Woman Like the One I Got). Het bracht de #10 hit Too Late, de #1 hit She's Gone en Remember What I Told You To Forget, die tot #4 steeg in 1975.

Lambert & Potter produceerden In The City, wat de voedingsbodem was voor de #1 hit It Only Takes A Minute, Free Ride (een 1973 pop hit voor de Edgar Winter Group) en The Love I Never Had. Take That's cover uit 1993 van It Only Takes a Minute was een U.K. hit en het Tavares album Sky High (lente 1976) bracht de sprankelende en alom bekende R&B hit Heaven Must Be Missing An Angel (Part 1) in de zomer van 1976. Hun vijfde LP Love Storm werd in de lente van 1977 uitgebracht en wederom zat er een #1 hit in, namelijk Whodunit (Lente 1977).

More Than A Woman was speciaal geschreven voor Tavares door de Bee Gees en werd uitgegeven als een single van de soundtrack van Saturday Night Fever, waarvan er 11 miljoen verkocht werden.

De in 1979 gereleaste Madame Butterfly LP, bevatte de zoete ballad Never Had A Love Like This Before die op #5 kwam in de R&B hitlijst begin 1979. In de vroege jaren 80 verlieten Ralph en Tiny de groep maar Pooch, Chubby and Butch gingen door als Tavares. In 2009 voegde Tiny zich weer bij de groep!

Tavares blijven hun fans en vrienden het beste geven wat ze te bieden hebben!