Brainpower

Brainpower
Brainpower

Artist description

Rapper/muzikant en producer/songwriter Brainpower is met 8 albums, talloze hits en awards, meer dan 35 videoclips en ruim 50 single-releases al bijna 15 jaar een van de bekendste en meest consistente Hip Hop Artiesten van Nederland. Brainpower valt muzikaal niet in een hokje te stoppen. Met zijn voeten stevig geworteld in de creatieve kern van de Hip Hop Cultuur maakt hij kwaliteitsmuziek die een ieder kan raken. Scherpe dubbelzinnigheden zijn kenmerkend voor zijn composities. Maar het gaat verder dan sterk gevonden woordgrappen en rijmgoocheltrucs. Diepe en voor iedereen herkenbare emoties spelen een grote rol in zijn werk. Liefde, leven, dood, pijn, geluk, wanhoop en wilskracht vormen centrale thema’s en maken van zijn nummers juweeltjes die met de jaren hun zeggingskracht niet verliezen. De jonge Brainpower begint midden jaren tachtig met muziek maken (piano spelen en rappen) en schrijft in 1988 zijn eerste Engelstalige tekst (vanaf 1989 ook Nederlandstalig). Na een decennium lang training – bestaande uit zowel schrijven als freestylen (improviseren), optreden als opnemen in zowel verschillende formaties als solo – zijn vaardigheden te hebben aangescherpt wint hij in 1998 de Grote Prijs Van Nederland in 4 van de 5 categorieën (Grote Prijs, Publieksprijs, Beste MC, Beste DJ (TLM)). Er volgen meerdere releases op tape, vinyl & CD in de jaren erna. In 1999 verschijnt een Engelstalige debuutsingle ‘Lyricist’ die zowel nationaal als internationaal goed ontvangen wordt en in 2000 komt de eerste Brainpower videoclip uit.

Begin 2001 breekt Brainpower na jaren hard werken door bij het grote publiek met zijn debuut album ‘Door Merg & Brain’, waarvan naast de titeltrack ook oa ‘De Vierde Kaart’ en ‘Je Moest Waarschijnlijk Gaan’ als singles verschijnen.

Het jaar erop verschijnt ‘Verschil Moet Er Zijn’. De single ‘Dansplaat’ breekt in 2002 alle records en wordt een nummer 1 hit in Nederland en België. Brainpower gaat goud en is oa de eerste solo Hip Hop Artiest in de Nederlandse muziekgeschiedenis die de internationale MTV Award voor Best Dutch Act wint tijdens de Europe Music Awards in Barcalona, Spanje. Na anderhalf jaar non stop touren in 6 landen, verschijnt er een Live Album met DVD en begint hij aan zijn derde album. Die plaat wordt ‘Even Stil’ en verschijnt voorjaar 2005. Zowel het titelnummer als de single ‘Alles’ worden grote hits. In 2006 komt zijn eerste boek ‘Tekst & Uitleg’ uit, hierbij zit ook een DVD met videoclips. Het jaar daarop verschijnt het nummer ‘Non Stop’, (een samenwerking met TLM en The Partysquad) dat een grote hit in de charts wordt. De plaat wordt in 2007 onderscheiden met een TMF Award voor Beste Radio Hit (Brainpower’s 4e TMF Award) en heeft miljoenen views op het dan nog relatief nieuwe Youtube.

In 2008 brengt hij twee albums op dezelfde dag uit: Het album ‘Hart’ en het album ‘Hard’. De twee platen komen in de Top 20 en bevatten meerdere singles waaronder een prachtige samenwerking met Freek De Jonge ‘Wees Niet Bang’ en de hit ‘Boks Ouwe’ Na het ontvangen van de STATE Lifetime Achievement Award als erkenning voor zijn grote impact op Hip Hop muziek en zijn blijvende positieve invloed op de jongeren cultuur in de Benelux, werd hij begin 2009 uitgenodigd voor een lunch met (aanstaande Koning) Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima, op wiens trouwerij hij reeds jaren eerder een optreden verzorgde.

Najaar 2009 verschijnt de Greatest Hits Box ‘Mijn Manier’ tijdens de gelijknamige tour van 36 optredens. De Box bevat een overzicht van 1999-2009 op twee CD’s en een DVD. In 2010 verschijnt er een project ‘Dub & Dwars’ getiteld. Deze plaat bevat opnieuw opgenomen reggae versies van zijn grootste hits en staat sinds de release vrijwel constant in de iTunes reggae top 50. Ook internationaal timmert Brainpower goed aan de weg: De laatste jaren heen is hij zeer veel in het buitenland geweest voor opnames en optredens. Zo staat hij in Los Angeles, New York en Sint Maarten op het podium en eind augustus 2012 verscheen 1 van zijn onuitgebrachte Engelstalige nummers in een heuse Hollywoodfilm, te weten de Warner Brothers release ‘Thunderstruck’. Dit alles doet hij zonder minder actief te zijn in zijn geliefde Nederland. Naast eigen optredens en gastoptredens bij anderen doen, schrijft hij liedjes voor oa Kinderen Voor Kinderen. leverde hij muziek en stemacteerwerk voor verschillende films en staat hij in 2012 zelfs in Het Concertgebouw.

‘Brain is al 15 jaar een begrip in Nederland. Nadat een aantal grondleggers in NL de deur op een kier hebben gezet heeft Brainpower die deur wijd open getrapt. Niet iedereen realiseert zich dat, maar het is een feit. Hij is één van de artiesten die Nederlandstalige rap echt groot heeft gemaakt en hij behoort tot de meest veelzijdige MC’s die we hier hebben.’ – DJ TLM. (Brainpower’s vaste live DJ)

Ernstig èn melig. Intens èn relaxed. Serieus èn vol zelfspot. Repertoire met humor èn met verdriet. Diepe teksten èn grote hits: dat is Brainpower. Naast zijn muziek-carrière als artiest en songwriter is Brainpower (Gertjan Mulder) doctorandus in de Communicatiewetenschap (Master of Arts in Communication Science), werkte hij als influencer en consultant met vele grote merken waaronder Nike en Coca-Cola. Verder is hij ook actief als ambassadeur van de Nationale Sportweek voor het Olympisch Comité (NOC-NSF) en is als adviseur en ambassadeur zeer betrokken bij de Curaçaose stichting F.E.L.I.S. te Otrobanda, Willemstad.

Behalve ruim 2500 optredens live-ervaring (Met band of met zijn vaste DJ TLM, van Clubs en Festivals tot aan Het Concertgebouw) brachten ook drie theater-tours voor Brainpower de mogelijkheid om op een andere manier zijn verhaal en muziek over te brengen. Vanwege zijn unieke combinatie van passie, kennis en ervaring is hij tevens een graag geziene (en gehoorde) gastspreker en wordt hij veel gevraagd voor lezingen, work-shops, masterclasses en motivational speaking.