Sandra van Nieuwland

Sandra van Nieuwland
Sandra van Nieuwland

Biography

In 2012 beleeft zangeres, songwriter en muzikante Sandra van Nieuwland een indrukwekkende doorbraak vanwege haar deelname aan The Voice of Holland. Ze wint het seizoen niet, maar scoort wel grote hits met onder meer de nummers More en Keep Your Head Up. Ze breekt records in de Nederlandse hitlijsten door tegelijkertijd op nummer 1, 2 en 3 te staan. Daarbij staat ze met 5 singles in de top 10. Het album And More wordt platina naast meerdere gouden en platina awards.

Na het Voice avontuur richt Sandra zich meer op het schrijven van indie-nummers. Haar sterke popalbum Banging On The Doors Of Love levert de succesvolle single Hunter op en wordt bekroond met dé Edison Pop voor Beste Album (geproduceerd door Tjeerd Bomhof).

​Haar derde album Breaking New Ground komt uit in november 2015. Een plaat met nog meer aandacht voor haar unieke vocale geluid aangevuld met prachtige strijkers partijen. Na meerdere club- en theatertours verzorgt Sandra in het najaar van 2016 het voorprogramma van niemand minder dan Bryan Ferry.

2018 is het jaar van nieuwe in eigen beheer uitgebrachte muziek met een meer elektronisch karakter. Het album Human Alien landt op aarde en bevat liedjes met een verhaal welke tegelijkertijd het verhaal vertellen van ‘geen verhaal’. Een album over identiteit, en de illusies van het leven. Wat is eigenlijk echt? De release wordt opgevolgd door alweer haar derde theatertour met 25 shows door het hele land. 

Tevens reist Sandra dit jaar mee als een van de artiesten van de Elvis Comeback Special (tournee door de Strange Brew-band) samen met Barry Hay, Lucas Hamming, Anne Soldaat, Yorick van Norden en Ntjam Rosie.

2019 begint met het componeren en schrijven van de muziek voor de show Volgens Mij van het theatergezelschap Bonte Hond. Een bijzonder project in het kader van Bevrijdingsdag. Sandra gaat mee op tour en treedt tevens op voor Premier Rutte op 5 mei. 

Naast het theaterproject schrijft Sandra meer liedjes voor verschillende kunstprojecten, onder andere voor Stichting Simon de Heer (Nederlandse schilder). ​

Er volgt dit jaar nog een tournee met de Strange Brew-band waar Sandra klassieke Woodstock-nummers (Jefferson Airplane en Janis Joplin) brengt met artiesten als Frank Lammers, Pablo van de Poel (De Wolff), Ricky Koole, Stéphanie Struijk en Paul de Munnik in 'One Piece of Music'.

Aan het einde van 2019 wordt de kerstsingle Mirrors uitgebracht. 

In 2020 reist Sandra weer langs de Nederlandse poppodia. Onder de naam Human Alien And More spelen Sandra en haar band materiaal van haar meest recente album, van haar platina-album And More en wellicht zelfs nieuwe, nog niet opgenomen nummers.

De clubtour is vanwege de maatregelen van het RIVM verplaatst naar 2021, en zal meerdere steden in Nederland aandoen.

​Afgelopen jaar schreef Sandra Little One, vlak nadat haar ex en vader van haar drie zoons vertelde dat hij een kindje zou krijgen met zijn nieuwe liefde. Sandra: ‘In eerste instantie schrok ik van het nieuws, dit was waar ik altijd bang voor was geweest. Gelukkig veranderen ook emoties met de tijd. Het zal alles wel weer even op zijn kop zetten. Zelfs na een lange tijd. Maar het is ook mooi. Ik ben oprecht blij voor ze.’ Met Little one verwelkomt Sandra dit nieuwe leven en vertelt ze hoe ze deze situatie ervaart. Hoewel het een klein en gevoelig nummer is, heeft het nog steeds de moderne, elektronische feel die ook op haar album Human Alien de boventoon voert. 

In Juni 2021 komt de zomersingle Sandcastles uit, met een knipoog naar de retrostijl van de 80's.

In de lente van 2022 brengt Sandra in eigen beheer haar 5e album 'Wonderland' uit. Singles van deze plaat zijn onder andere het zomerse 'Sandcastles', 'Cinderella' en de ballad 'Bandaid'.

​In maart en april toert Sandra met haar voltallige band langs de clubzalen!