Waylon

Waylon
Waylon

Biography

Waylon is de artiestennaam van Willem Bijkerk, geboren in Apeldoorn op 20 april 1980. Op 18 jarige leeftijd kreeg hij midden in de nacht een telefoontje van zijn grote held Waylon Jennings, die hem uitnodigde naar Nashville te komen en met hem samen te werken. Helaas overleed de Amerikaansecountryzanger in 2001 en keerde Waylon terug naar Nederland.  In 2008 nam Waylon deel aan Holland’ s Got Talent op SBS6. Hij maakte tijdens zijn auditie indruk door het nummer “It’ s a Man’ s World” te zingen van James Brown.  Een jaar later bracht platenmatschappij Universal Music hem als eerste Nederlander onder bij het Motown Label. Zijn eerste single Wicked Way verscheen op 7 augustus 2009, een voorproefje van het bijna gelijknamige album Wicked Ways, dat later die maand verscheen.  Waylon scoorde met Wicked Way direct een alarmschijf, waarna het nummer in de top 10 van de Nederlandse Top 40 terecht kwam.  In april 2010 won Waylon zijn eertse muziekprijs, namelijk een 3FM Award in de categorie ‘ Beste Nieuwkomer”. Een maand later ontving hij in het tv programma De wereld draait door een gouden plaat voor zijn debuutalbum.  In juni was Waylon een van de winnaars van de laatste TMF Awards. In oktober 2011 lanceerde Waylon The Escapist, de eerste single van zijn tweede album After All, waarmee hij zich voegde bij de gevestigde namen. In april 2012 werd hij uitgeroepen tot beste zanger bij de 3FM Awards.  Terwijl hij werkte aan zijn derde album werd hij gevraagd voor het  Eurovisie Songfestival. Hij besloot Ilse DeLange mee te vragen omdat hij met haar een album aan het opnemen was als gelegenheidsduo: The Common Linnets. Samen bereikten zij de tweede plaats voor Nederland. Van het debuutalbum samen met Waylon getiteld: “The Common Linnets” werden 250.000 exemplaren wereldwijd verkocht. Waylon’ s derde album Heaven After Midnight, opgenomen in de Capitol Studio’ s in Los Angeles, kwam in 2014 binnen op nummer 1. Afgelopen jaar was Waylon coach bij het succesvolle RTL4 programma: It Takes 2, wat na de eerste aflevering 1.7 miljoen kijkers scoorde en nam hij dit najaar plaats op de draaistoel van The Voice als vervangend jurylid van Anouk.  

Geheel onverwacht werd op 18 november 2016 zijn vierde studio album gereleased: Seeds. Ook dit album bereikte de eerste plaats. Het album is een verzameling van songs die hij speciaal schreef ter begeleiding van zijn muzikale lectures in RTL late Night en varieren van Jazz tot aan Disco.

Op 24 en 25 november 2016 trad hij op in een uitverkocht Rotterdam Ahoywaar hij zijn favoriete liedjes speelde uit de Top 1000 Allertijden van Radio Veronica. Vanaf februari 2017 zal hij live gaan touren door het land onder de titel : This is our Song – Waylon Live on Tour.